31/03/2023
Breaking News

Dijeta sa povrćem

Dijeta sa povrćem je jedna od onih gde unosite više vode i manje proteina i evo kakav je plan ishrane.

Vrlo važan princip kod ove dijete je uzimanje hrane sa velikim procentom vode. Poželjno je da uzimate hranu koja sadrži 70% vode. Takva biljna hrana ispira toksine i smanjuje telesnu težinu. Izuzetno je značajno da pravilno kombinujete hranu čime ćete olakšati proces varenja.

dijeta-sa-povrćem-v
Krompir i meso nikada ne uzimajte zajedno. Takođe sa mesom ne bi trebalo da jedete pirinač, knedle, sir, hleb. Dozvoljeno je da jedete povrće. Možete da kombinujete dve vrste mesa ali ne i meso sa jajima. Organizam ćete najefikasnije očistiti ako jedete voće.

Voće nikada ne jedite sa nečim drugim niti odmah posle druge hrane – obavezno ga jedite na prazan stomak. Posle uzimanja voća sačekajte 30 minuta pa tek onda uzimajte drugu hranu. Ako uzimate hranu koja nije voće sačekajte tri do četiori sata da bi ste ponovo uzeli voće. Proteine ne bi trebalo da unosite previše jer opterećujete organizam. Najviše ih ima u voću, povrću, semenju i orašastom voću. Aminokiseline se najviše nalaze u šargarpi, bananama, karfiolu, kukuruzu, krastavcu, grašku, krompiru, paradajzu… Ne jedite meso više od jedanput dnevno!

Plan ishrane:
Ujutro: Velika čaša svežeg voćnog soka
Do 12 sati: Samo sveže voće
U podne: Sveža salata, sveže povrće, tost od integralnog brašna ili supa
Glavni obrok: Sok od svežeg povrća, krompir, kuvani pirinač, povrće. Možete da jedete i meso sa povrćem i salatom.
Večera: Jedite što ranije jer je potrebno tri sata da se hrana provari.

Karakteristike namirnica:
Mlečni proizvodi: Svi mlečni proizvodi, osim maslaca, stvaraju kiselinu
Mleko: Pijte ga uvek samog jer se ne slaže sa drugom hranom
Sir: Jedite ga sa salatom i povrćem. Izbegavajte žute i topljene sireve
Jogurt: Pijte ga uz salatu
Maslac: Kombinujte ga sa ugljenim hidratima. Predložen način ishrane kombinujte sa svakodnevnim vežbama. Preporučeno je minimalno svakodnevno rano ujutro 20 min brzog hoda, šetnje u prirodi kad god je moguće.
Kafa: Stvara kiselost u krvi pa je potrebno više vode da se neutrališe. Jasno je da se tako povećava telesna težina. Umesto kafe, pijte što više čajeva. Čokoladu izbegavati. So koristite što manje jer vezuje vodu.

 

Check Also

Dijetom do boljeg pamćenja

Dijetom do boljeg pamćenja? I to je moguće, prema rečima doktorke sa jedne američke Akademije …

Ostavite odgovor

Vaša mail adresa neće biti objavljena Required fields are marked *