15/06/2024
Breaking News

Dijetom do boljeg pamćenja

Dijetom do boljeg pamćenja? I to je moguće, prema rečima doktorke sa jedne američke Akademije za nutritivnost i dijetetiku. Evo šta nam savetuje.


dijetom-do-boljeg-pamćenja-m

Mladi su izloženi sve većem stresu, bilo zbog nezaposlenosti, visoke rate kredita ili pak, nedovoljno mogućnosti da obezbede svoju porodicu, ako je imaju. Usled svega toga, neminovno je da postoji veći nivo stresa koji se negativno odražava po mentalno zdravlje.

Kako bi mentalno zdravlje i pamćenje ostali u što boljem stanju još dugi niz godina, neophodno je usvojiti holistički pristup životu, uključujući dovoljno fizičke aktivnosti i sna, ali i specifičnog načina ishrane koja je dobra za upravljanje stresom i poboljšanje memorije.

Šta je to što nam se preporučuje?

Pre svega, sve ono što je dobro za srce, dobro je i za glavu. Znači, hrana koja čuva kardiovaskularno zdravlje, jednako je dobra i za očuvanje funkcije mozga. Pored neizostsavnog povrća i voća, naročito onog tamnog, valja unositi i sledeće namirnice:

orašasti plodovi: najmanje 5 puta nedeljno jer sadrže antioksidante koji jačaju funkciju mozga

dijetom-do-boljeg-pamćenja-v1
pasulj, sočivo, leblebije: ove namirnice treba jesti 3 puta nedeljno jer su bogate vitaminom B i pomažu da šećer u krvi bude stabilan i nivo fruktoze optimalan, što je korisno za funkcionisanje moždanih vijuga
salate: zeleniš treba jesti najmanje 1 dnevno jer tako obezbeđujemo mozgu dovoljan nivo antioksidanata
integralne žitarice: 3 porcije nedeljno su dovoljne da poboljšate protok krvi u mozgu i očuvali dobro pamćenje što duže
riba: najmanje 1 nedeljno kako bi mozak dobio dovoljnu količinu zdravih masti
živina: najmanje 2 obroka nedeljno za optimalan unos holina – jednog od sastojka B kompleksa koji poboljšava pamćenje i pomaže u borbi protiv gubitka pamćenja u poznijem dobu (opasno koristan)
vino: da, dobro ste pročitali, čaša crnog vina na dan štiti mozak od povećavajući protok krvi do mozga, a sadrži i polifenole koji poboljšavaju nervnu komunikaciju

dijetom-do-boljeg-pamćenja-v
maslinovo ulje: neka vam ovo bude jedino ulje kojim ćete pripremati svoje obroke i učinićete mnogo dobrog a svoje zdravlje i pamćenje
nezaslađeni kakao: kašika nezaslađenog kakaoa u kaši od žitarica ili smutiju povećava aktivnost u mozgu koja je povezana sa memorijom i podstiču protok krvi u mozak.

Šta kažete na to?

Check Also

Slobodan dan dijeta

Slobodan dan dijeta je možda baš ono što vam treba i što će vam koristiti …

Ostavite odgovor

Vaša mail adresa neće biti objavljena Required fields are marked *