11/12/2023
Breaking News

Formula za mršavljenje by Strongman

Da li postoji formula za mršavljenje i koji je to tajni recept za uspešno skidanje viška kilograma? Odgovor na to pitanje dao nam je Milan Jovanović Strongman.

formula-za-mrsavljenje-by-strongman-m

Često mi se javljaju ljudi, profesionalci u svom poslu, koji su probali ili se spremaju da probaju da smršaju. Spominje se dijeta, kardio, usporeni metabolizam, bolovi u leđima tromost, …. Šta nas zapravo goji i udaljava od naše težine iz srednje škole?

Sa godinama, istina je, dolazi do usporavanja metabolizma i treba nam manje energije za funkcionisanje organizma. Šta se tu zapravo desi? Jedini varjabilni deo koji definiše potrošnju organizma u mirovanju, to jest bazalni metabolizam je mišićna masa koja može da varira. Više mišića – veći metabolizam, manje mišića – manji metabolizam. Usporavanje metabolizma je bukvalno smanjivanje mišićne mase usled atrofije onih mišića koje ne koristimo usled neaktivnog načina života sa malo fizilčkih aktivnosti i kretanja a sa puno sedenja. Tako dolazimo u situaciju da ista koliina hrane koju smo ranije sa lakoćom varili i nije bilo masnih naslaga nekada danas pravi one šlaufe na stomaku.

Drugi razlog zašto se gojimo je previše hrane bogate ugljenih hidrata. Kad jedemo ugljene hidrate luči se insulin a on je hormon za pravljenje zaliha. Ako celog dana ubacujemo u kljun ugljene hidrate u razliličitim oblicima (testo, šećer, sokovi, voće, …) organizam je u stanju povišene borbene gotovosti da pravi zaliheB baš kao medved koji nije debeo na proleće i leti kada jede meso, ali kada dođe jesen i prebaci na voće i med , jer šta? Insulin je hormon za zalihe, a unosom ugljenih hidrata mi nadražujemo pankreas da opušta insulin.

Odavde se veš nazire skica formule za zdravo mršavljenje. Pametnim težinskim treningom podižemo snagu što dovodi do povećanih metaboličkih potreba. Smanjivanjem unosa ugljenih hidrata mi izbacujemo organizam iz moda “gojimo se za simski san”. Ubacivanjem više zdravih masti u ishranu mi sugerišemo organizmu da se prebaci sa ugljenih hidrata na masti kao gorivo, a sa dovoljno proteina mi prelazimo u izgradnju mišićne mase sagorevajući masnoću koju jedemo i-ili koja nam je nataložena na bedrima i drugim delovima tela.

formula-za-mrsavljenje-by-strongman-v

I za kraj… Kardio treningom se istina tope neke masti ali se topi i mišić, pa na duge staze nije moguće smršati kako smo zamislili jer dolazi do uspravanja metabolizma. Slična stvar je i sa redukcijom kalorija – organizam prvo smanjuje potrošnju (smanjuje mišićnu masu), pa tek onda topi salo što nas dovodi u situaciju “mršavi debeljko”. Ostanemo sa smanjenim metabolizmom, bezvoljni, sa lošom krvnom slikom a sa solidnim procentom telesnih masti.

Save

Save

Save

Save

Check Also

činjenice o zdravom mršavljenju

10 činjenica o zdravom mršavljenju

Kad govorimo o zdravom mršavljenju, ovo su nepobitne činjenice koje treba znati.

Ostavite odgovor

Vaša mail adresa neće biti objavljena Required fields are marked *