15/06/2024
Breaking News

Jesti a mršaviti

Jedno od najvažnijih pitanja koje svi postavljamo jeste: kako jesti a mršaviti? Možda imamo odgovor na to.

Koliko je važno kada jedemo?

jesti_a_mršaviti_v

I vrapci na grani znaju da ono što jedemo utiče na to kako izgledamo. Ali ono što ne znaju jeste da, malim izmenama u navikama ishrane, možemo uticati na to da održimo željenu težinu, pa i da smršamo.

Prema knjizi The Hormon Diet doktorke Natashe Turner, način na koji jedemo i vreme kada jedemo mogu napraviti veliku razliku i direktno uticati na brže sagorevanje masti, a glad držati na odstojanju.

 

 

Pravila su sledeća:

#1. Trudite se da jedete na svaka 3 do 4 sata
Najčešće, imamo tri glavna obroka i eventualno jednu užinu tokom dana; preporučljivo je hranu rasporediti na više manjih obroka jer se tako sprečava proizvodnja viška insulinai sbalansira kortisol – hormon stresa. Na ovaj način, maksimalno se stimuliše hormon leptin, koji pomaže u regulaciji metabolizma i telesne težine.

#2. Jedite nakon što ustanete
Doručak je najvažniji obrok dana i ne smete ga preskakati jer time činite loše po svoje zdravlje i potencijalno idete ka nagomilavanju viška kilograma, tako što ćete jesti nebalansiranu hranu, grickalice i junk food a sve zarad utoljavanja gladi koja je zbog toga izraženija. Osim toga, preskakanje obroka povezano je i sa većom proizvodnjom hormona stresa, što dodatno odmaže našem sveukupnom zdravstvenom stanju.

#3. Započnite dan proteinima
Kako bi imali bolju kontrolu nad apetitom tokom dana, kombinujte ugljene hidrate za ručak ili večeru, a proeine ostavite za doručak jer ćete tako manje jesti kako dan odmiče. Pored toga, i u ostalim obrocima uvek prvo jedite proteine jer mozgu brže signaliziraju da ste siti i tako nećete doći u situaciju da se prejedete.

#4. Ne jedite bar 2h pre spavanja
Konzumiranje obroka blizu vremena za spavanje povećava temperaturu tela, kao i proizvodnju šećera u krvi i nivo insulina, a sprečava oslobađanje melatonina – hormona koji, između ostalog, reguliše proces spavanja. Zbog toga dolazi do poremećaja sna, a što dalje dovodi do veće želje za hranom i prejedanja narednog dana.

#5. Ne vežbajte praznog stomaka
Za pravilno vežbanje ali i zdrav rad metabolizma, uvek jedite nešto pola sata do sat pre treninga. Takođe, imajte neku zdravu užinu bez mnogo masti i bogatu ugljenim hidratima, kako biste je pojeli 45 min nakon vežbanja, za bolji učinak.

#6. Fokusirajte se na hranu
Trudite se da vreme za jelo ne mešate sa drugim radnjama, poput gledanja TV programa, čitanja novina, surfovanja… Fokusirajte se na hranu i to kako je žvaćete, ne brzajte i ne gutajte svaki zalogaj, već se opustite i uživajte u hrani.

Check Also

Superhrana za dijetu

Ako niste znali, ovo je superhrana za dijetu uz pomoć koje ćete gubiti kilograme očas …

Ostavite odgovor

Vaša mail adresa neće biti objavljena Required fields are marked *