15/06/2024
Breaking News

Značaj biljnih vlakana u ishrani

Značaj biljnih vlakana u ishrani je višestruk i preko potreban i time se bavimo upravo u ovom članku.

Prehrambena/biljna vlakna su sastavni delovi biljnih ćelija, vrsta ugljenih hidrata koji nisu svarljivi u digestivnom traktu tj. ne podležu procesu varenja ili se samo delimično razgrađuju. Važnost konzumiranja prirodnih vlakana ogleda se u tome da organizam čini sitim smanjujući potrebu za jelom i održava ga zdravim.

značaj biljnih vlakana u ishrani

Pored toga, prehrambena vlakna zaslužna su i za normalizaciju probave i varenja; aktivno učestvuju u detoksikaciji organizma i pomažu u regulisanju glikemije, nivoa holesterola i triglecirida; deluju kao antioksidansi; sprečavaju karcinom dojke, debelog creva, prostate, kao i srčana oboljenja. Najčešća podela vlakana je na rastvorljiva – imaju značajnu ulogu u regulisanju dijabetesa, smanjenju holesterola u krvi i lečenju gojaznosti i nerastvorljiva – koja imaju glavnu ulogu u prevenciji digestivnih poremećaja.

Preporučen dnevni unos prehrambenih vlakana je 20-40g za odrasle osobe, dok se za decu nakon 2 godine života broj grama izračunava kao broj godina plus 5.

Gde se sve mogu naći prehrambena/biljna vlakna?

Rastvorljiva biljna vlakna:
– Citrusno voće, jabuke, jagode
– Povrće
– Ječam
– Leguminoze (pasulj grašak, boranija, soja, sočivo)
– Ovas i ovsene mekinje

Nerastvorljiva biljna vlakna:
– Voće
– Povrće
– Žitarice

značaj biljnih vlakana u ishrani

Za optimalan unos vlakana, jedite što češće voće i povrće u sirovom stanju i neobrađeno; uobičajeni hleb zamenite onim od celog zrna; jedite pahuljice i musli za doručak uz voćni sok; bar jednom nedeljno za ručak napravite jela od pasulja, graška, sočiva..; uobičajene grickalice koje jedete između obroka zamenite integralnim štapićima, orašastim plodovima ili svežim voćem.

Check Also

Superhrana za dijetu

Ako niste znali, ovo je superhrana za dijetu uz pomoć koje ćete gubiti kilograme očas …

One comment

  1. Odlican kalkulator BMI, uvek radi. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša mail adresa neće biti objavljena Required fields are marked *