15/05/2021
Breaking News

Dijeta Južne Obale

Dijeta južne obale“ je u jednom trenutku bila ubedljivo najpopularniji način da izgubite kilograme u Americi. Ili bar pokušate. Nastala je u Majamiju i po tom podneblju je i dobila svoje ime.

Od trenutka nastanka pa u prvih godinu dana prodato je više od pet i po miliona primeraka, i tako zahvaljujući jakoj podršci medija postala ako ne najuspešnija, a ono najprodavanija dijeta na svetu.

Interesovanje za dijetu Južne obale je i dalje ogromno, a knjiga je već godinama u samom vrhu liste najprodavanijih. Onlajn verzija ove dijete, gde se saveti dobijaju preko interneta dobijaju za 5 dolara nedeljno, ima preko 200,000 pretplatnika.

dijeta-južne-obale-v

Tvorac dijete, Dr. Artur Agaston nije nutricionista već specijalista kardiologije. Dugogodišnje iskustvo sa pacijentima koji su morali da smršaju zbog problema sa srcem dovela ga je do zaključka da nijedna od tih dijeta zapravo ne dovodi do poboljšanja krvne slike – holesterol je ostajao visok a ni vrednosti šećera se nisu vraćale u normalu.
Pri tom su sve dijete bile veoma teške za pacijente jer su bile ili suviše restriktivne ili previše složene za držanje. Dr Agaston zbog toga razvija sopstvenu dijetu koju je testirao prvo na sebi, a zatim i na brojnim pacijentima.

Kako funkcioniše Dijeta Južne Obale

Ova dijeta se zasniva na odnosu između dobrog (HDL) i lošeg (LDL) holesterola. Takodje, dijeta uzima u obzir i jedan relativno novi parametar, odnosno faktor kome je tek u poslednje vreme posvećeno više pažnje, a to je Glikemijski Indeks Namirnica. Ovaj Indeks pokazuje koliko brzo šećeri iz namirnica ulaze u krv i jedan je od ključnih faktora za razumevanje porasta dijabetesa i predijabetičnih stanja.

Sadržaj ugljenih hidrata, vrednost glikemijskog indexa i uticaj na stvaranje HDL/LDL su osnovni parametri za izbor namirnica u Dijeti Južne Obale. Pravilnim izborom i kombinovanjem namirnica organizam se navikava na drugačije iskorišćavanje ugljenih hidrata čime se smanjuje pretvaranje dela unete hrane u salo kao i taloženje holesterola na zidovima krvnih sudova.

Dijeta se sprovodi u tri faze. PRVA faza je najstrožija i traje 14 dana. Tokom ove faze je dozvoljeno jesti belo meso, ribu, jaja, sir, povrće, ali i bademe, pistaće i drugo koštunjavo voće. Dozvoljena su tri balansirana obroka dnevni i dve užine. Svaka večera se završava dezertom. Dozvoljeno je pijenje kafe. Tokom ove faze gubi se od 4 do 7 kilograma. Osnovna funkcija prve faze je promena u funkcionisanju metabolizma ali i navikama. U njoj nestaje fizička potreba koja je upravljala navikama u ishrani, vi nećete jesti mnogo manje već ćete jesti manje one hrane koja je terala vaše telo da pravi zalihe masti.

DRUGA faza je dosta lakša. U ishranu se vraćaju ugljeni hidrati kao što su hleb, testenine, pirinač i žitarice, voće, krompir pa i vino. Dozvoljeno je čak i konzumiranje čokolade. U ovoj fazi mršavite sporije, ali je držanje dijete lakše i podnošljivije. Proces pokrenut prvom fazom i dalje deluje jer je odstranjena potreba za namirnicama koje goje. U drugoj fazi ostajete dok ne postignete željeni broj kilograma.

TREĆA faza je faza održavanja kako postignute težine, tako i zdravlja čitavog organizma. U njoj imate slobodu kombinovanja hrane, računajući da ste u prve dve faze naučili šta vašem, organizmu prija a šta su štetne namirnice. Tvorac dijete preporučuje da se, ukoliko bilo gde „pogrešite“ i zaradite neželjene kilograme, vratite na prethodnu fazu ili početak prve faze i posle jedne nedelje ćete ponovo biti u ritmu dijete.

Dijeta Južne Obale je poznata i kao „doktorska dijeta“ jer je preporučuje, ali i koristi veliki broj lekara u Americi, što bi trebalo da nam govori i o ispravnosti dijete.

About admin

Check Also

HMR dijeta i kako funkcioniše

Znate li šta je HMR dijeta i kako funkcioniše? Predstavljamo vam jednu od najuspešnijih dijeta …

Ostavite odgovor

Vaša mail adresa neće biti objavljena Required fields are marked *